piątek, 3 maja, 2024

Ostatnie posty

Najlepsze wydarzenia kulinarne na zachodnim wybrzeżu w 2024 roku, od Coachelli i BottleRock po Vegas’s Revelry w Wynn i nie tylko

Kiedy kolejny South Beach Wine and Food Festival zawita do Miami wiosną 2025 roku, kilka rzeczy jest gwarantowanych: Epickie natężenie ruchu, talenty Food Network kręcące się wszędzie, gwiazdy telewizji i filmu sprzedające swoje alkohole i koktajle w puszkach oraz znani szefowie kuchni prezentujący swoje nowe restauracje.

Podczas gdy głównym celem spotkania jest wspieranie Chaplin School of Hospitality & Tourism Management na Florida International University (zebranie ponad 37 milionów dolarów) – poprzez brunche, lunche, kolacje, spotkania szefów kuchni, gotowanie, kursy mistrzowskie, czerwone dywany i hołdy – imprezowanie, plotkowanie, hamming i możliwość spędzania czasu z popkulturowymi postaciami świata gotowania na wolności jest tym, co insiderzy i publiczność pojawiają się rok po roku.

Wraz z rosnącą popularnością festiwali kulinarnych, lutowy SOBEWFF był wystrzałowym początkiem pełnego kalendarza kulinarnego, który obejmuje wydarzenia na całym Zachodnim Wybrzeżu przez całe lato. Po pięcioletniej przerwie, Pebble Beach Wine & Food powrócił na półwysep Monterey z kompendium współpracy szefów kuchni i winiarzy oraz ponad 7000 uczestników. Od 2008 r. Pebble Beach Wine & Food toast na środkowym wybrzeżu Kalifornii, podczas którego odbyły się dwie całodzienne degustacje z udziałem 150 producentów win i alkoholi oraz 100 szefów kuchni z całego kraju.

Podczas gdy smakosze muszą poczekać do przyszłego roku, aby wziąć udział w kolejnym SOBEWFF lub PBFW, festiwale kulinarne wypełnią kalendarz towarzyski w ciągu najbliższych kilku miesięcy. Poniżej przedstawiamy niektóre z najlepszych tegorocznych wydarzeń kulinarnych na Zachodnim Wybrzeżu, a także podsumowanie tegorocznych festiwali kulinarnych w South Beach i Pebble Beach.

Coachella Valley Music and Arts Festival (12-14 i 19-21 kwietnia)

Ten przełomowy festiwal muzyczny na Zachodnim Wybrzeżu obejmuje 65 restauracji i barów, a także współpracę z artystami. W strefie VIP 12 Peaks można świętować premierę nowej piosenki Grimes z DJ-em Anyma „Taratata” z kawałkiem „The Last Pizza”, współpracy z Prince Street Pizza, Spicy Spring skropionej gorącym miodem. Znajdziesz tu również wybór napojów kofeinowych stworzonych przez Blue Bottle Coffee i Abla Tesfaye (aka The Weeknd) z ich wspólnej linii kaw Samra Origins.

Aperol powraca na Coachellę z nową Aperol Terrazza również zlokalizowaną w strefie VIP 12 Peaks oraz Aperol Aperitivo Italiano, złotą godziną we współpracy z szefem kuchni Samuele Silvestri, szefem kuchni Terrazza Aperol w Wenecji. Postmates powraca na Coachellę z pierwszą odsłoną Sauce Bar, gdzie posiadacze biletów VIP mogą złapać frytki lub tosty z Irv’s Burgers i załadować je sosami z różnych restauracji w Los Angeles, takich jak Bludso’s BBQ, Irv’s Burgers, Monty’s Good Burger i Prime Pizza (plus limitowana edycja wegańskiego sosu Sriracha Secret Sauce firmy Postmates x Benny Blanco). Są nawet charakterystyczne „saucetails” Po zapewnieniu pierwszego w pełni bezalkoholowego baru na festiwalu, Coachella wita z powrotem The New Bar, bezalkoholowy sklep z butelkami z siedzibą w Los Angeles. The New Bar zapewni tradycyjny pełny bar, zaopatrzony w bezalkoholowe alkohole, wino, piwo i RTD, a także koktajle NA.

BottleRock (Napa Valley, 24-26 maja)

BottleRock, prezentowany przez JaM Cellars, stanowi idealne połączenie letniego festiwalu muzycznego i festiwalu gastronomicznego z restauracjami, winiarniami, browarami rzemieślniczymi i destylarniami. Pearl Jam, Ed Sheeran, Stevie Nicks i Maná są głównymi gwiazdami, podczas gdy uczestnicy degustują ponad 100 roczników i odmian takich marek jak Caymus, Duckhorn, Cardinale, Schramsberg, Blackbird Vineyards i Silverado, między innymi. Wśród sprzedawców żywności znajdą się tacy ulubieńcy doliny jak Mustards Grill, Slanted Door, La Toque, PRESS Restaurant, Oenotri, La Calenda, Morimoto Napa, Moro, Compline Restaurant, Oakville Grocery i Kitchen Door.

50 najlepszych restauracji na świecie (Las Vegas, 5 czerwca)

Las Vegas pozostaje bez dużego wydarzenia kulinarnego od czasu, gdy Bon Appetit’s Uncork’d opuścił je w 2019 roku. Na początku czerwca The World’s 50 Best Restaurants po raz drugi w historii zorganizuje swoje nagrody w Ameryce Północnej, organizując tygodniowe wydarzenia (forum liderów #50BestTalks; seria 50 Best Signature Sessions wspólnych wydarzeń kulinarnych otwartych dla publiczności; uczta szefów kuchni prezentująca wyśmienitą kuchnię w Las Vegas, której kulminacją będzie ceremonia wręczenia nagród) w Las Vegas w The Venetian, Resorts World i Wynn Las Vegas.

Przed ceremonią 50 najlepszych restauracji na świecie, Janaína Torres z A Casa do Porco w São Paulo została uznana za najlepszą kobietę szefa kuchni na świecie w 2024 roku. Inne nagrody specjalne zostaną ogłoszone przed ceremonią. Aktywistka, sommelierka i szefowa kuchni, Torres została uznana za najlepszą kobietę szefa kuchni w Ameryce Łacińskiej w ramach 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej 2023, a teraz jest doceniana za swój wkład w skali globalnej, w tym współpracę z rządem São Paulo w celu szkolenia szkolnych kucharzy, aby pomóc poprawić odżywianie 1,8 miliona dzieci w ciągu czterech lat. Podczas pandemii zmobilizowała tysiące brazylijskich szefów kuchni i pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej do wywarcia nacisku na rząd w celu uzyskania niezbędnego wsparcia finansowego dla branży.

Revelry at Wynn (Las Vegas, 5-8 czerwca)

Podczas gdy szczegóły dotyczące nagród, kolacji i seminariów The World’s 50 Best zostaną ogłoszone dopiero 16 kwietnia, Wynn Las Vegas ujawnił, że na początku czerwca zorganizuje swój debiutancki festiwal kulinarny, Revelry. Szefowie kuchni, winiarze, miksolodzy i artyści rozrywkowi będą spotykać się noc po nocy podczas jednorazowej współpracy. Dla miłośników wyśmienitej kuchni kantońskiej, East Meets Best Dinner w środę, 5 czerwca, połączy szefa kuchni z Wing Lei w Wynn Las Vegas i szefa cukierni ośrodka z trzema najlepszymi talentami kulinarnymi z Wynn Macau i Wynn Palace.

Dla tych, którzy liczą swoje gwiazdy, The 50 Best Signature Session Icons Dinner w czwartek, 6 czerwca, zawiera epicki skład z Danielem Hummem z Eleven Madison Park; Junghyun Park z Atomix; Thomas Keller; szef kuchni Single Thread Kyle Connaughton; i Dominique Crenn, między innymi. Wszystko to zakończy się 8 czerwca w ramach The Feast, wielkiej degustacji, która obejmuje kraje od Bliskiego Wschodu po Japonię i od Tulum po amerykański Zachód. Spróbować będzie można najlepszych kawałków mięsa z rancza Four Sixes należącego do Taylora Sheridana i poznać talenty kulinarne z Los Angeles, takie jak Andrew i Michelle Muñoz z Moo’s Craft Barbecue, Heather Wong z cukierni Flouring Cake Shop, Erika Chan z cukierni Dunsmoor, Yakitoriguy z YouTube, a także sprowadzonego z Nowego Orleanu szefa kuchni Alona Shayę, który właśnie zadebiutował kulinarną rezydencją w Wynn ze swoim pop-upem Safta 1964.

Czytaj również:  Samuel L. Jackson wyzywa "wujka Clarence'a" Thomasa po orzeczeniu w sprawie Roe v. Wade

Eeeeatscon (Los Angeles, 8 i 9 czerwca)

Platforma Food Discovery The Infatuation’s Eeeeatscon prezentowana przez Chase Sapphire powraca do Santa Monica’s Barker Hangar w dniach 8 i 9 czerwca. Wśród głównych gwiazd znajdą się Chrissy Teigen; Sofia Vergara z synem, restauratorem i gospodarzem telewizyjnym Manolo Gonzalezem Vergarą; krytyk kulinarny i filantrop Keith Lee; szef kuchni David Chang; oraz komik i aktorka Nicole Byer.

Eeeeatscon jest zbudowany w duchu festiwalu muzycznego z ponad 25 lokalnymi i krajowymi restauracjami, w tym Lucali (Nowy Jork), KG BBQ (Austin), Community Goods, Two Hommés, Za Zà x Loreto (współpraca na wyłączność festiwalu!), Bar Chelou, Tacos Los Cholos, Le Great Outdoor, Amiga Amore, Kuya Lord i nie tylko. The Infatuation nadal rozszerza swoje partnerstwa z celebrytami, z talentami takimi jak Selena Gomez poprzez współpracę redakcyjną i społeczną. Eeeeatscon działa obecnie w Chicago, Los Angeles, Miami i Nowym Jorku.

Widziane, słyszane i smakowane na SOBEWFF

Massimo Bottura uhonorowany podczas dorocznej kolacji w hołdzie SOBEWFF.Dzięki uprzejmości South Beach Wine and Food Festival

Czarodziejem SOBEWFF jest Lee Brian Schrager, dyrektor wykonawczy Southern Glazer’s Wine & Spirits oraz założyciel i dyrektor wykonawczy festiwalu, który tworzy magię tego wydarzenia od 23 lat. Ten sam tytuł nosi również w przypadku NYCWFF (w październiku) i jest kuratorem talentów na Nassau Paradise Island Wine & Food Festival, na którym pojawili się Martha Stewart, Andrew Zimmern, José Andrés, Robert Irvine i Nobu Matsuhisa podczas drugiej edycji w marcu. W Miami, Schrager przyznaje, że w ciągu czterech nocy bierze udział tylko w około 20 ze 120 wydarzeń i aby to osiągnąć, strategicznie układa swój harmonogram, zawsze starając się trafić na wydarzenia, które obejmują wiele znanych nazwisk i prywatnych imprez szefów kuchni, gdzie rozgrywa się wiele najlepszych momentów.

Momentem rozdania Oscarów na SOBEWFF jest coroczna kolacja w hołdzie, sponsorowana przez naczynia kuchenne Hexclad, w tym roku uhonorowana Massimo Bottura (Osteria Francescana z trzema gwiazdkami Michelin, Gucci Osteria i wkrótce otwarte Torno Subito w Miami) i prezes Campari Group Luca Garavoglia. Na ich cześć gotował panteon hiszpańskich i francuskich mistrzów kuchni: Mauro Colagreco, Albert Adria, Jordi Roca i Alain Ducasse. Miasto czeka na debiut restauracji Bottury, który był zapowiadany od ponad roku. „Jeden z tych szefów kuchni byłby dobry. Pięciu z nich było niesamowitych” – mówi Schrager, zauważając, że w 2025 roku uhonorowany zostanie Dominique Crenn.

Nowy dziwaczny program

Andrew Zimmern na South Beach Food Wine & Food Festival.Courtey of South Beach Food Wine & Food Festival

Na imprezie dla zaproszonych szefów kuchni w W South Beach, Andrew Zimmern ujawnił przyjaciołom szczegóły swojego nowego projektu – programu randkowego ze sztuczną inteligencją, w którym uczestnicy muszą wybrać, czy chcą zakochać się w człowieku, czy też nawiązać relację z botem.

Matka Wilk z Miami już wkrótce

Powracający po raz pierwszy od 2018 roku Evan Funke z Los Angeles (Funke, Felix, Mother Wolf) wziął udział w SOBEWFF z kolacją i klasą mistrzowską. W grudniu otworzył Mother Wolf w Las Vegas, a w marcu Tre Dita w Chicago. W tym roku zadebiutuje trzecia restauracja Mother Wolf w Design District w Miami.

„Miami szybko staje się magnesem dla poważnych restauracji i szefów kuchni, podobnie jak Vegas stało się bastionem gościnności” – powiedział Funke The Hollywood Reporter.

Nawet z prawie sześcioma restauracjami, Funke mówi, że nie brakuje mu inspiracji. „Kultura Włoch jest tak głęboka i różnorodna, że mógłbym otwierać restaurację każdego roku i wciąż nie zabrakłoby mi historii do opowiedzenia. Włochy są moją fontanną, stałym źródłem inspiracji, stałym źródłem miłości. To moja gwiazda północna”

Na początku tego roku Giada De Laurentiis – która podpisała umowę na stworzenie nieskryptowanego serialu dla Amazon Studios, kiedy odeszła z Food Network po 21 latach – ujawniła, że jeden z jej nowych projektów będzie dotyczył Funke. Chociaż szczegóły są w większości nadal w tajemnicy, dzieli się tym, że program, który opracowują „będzie związany z restauracją i będzie intensywny, ponieważ branża restauracyjna jest intensywna. To, co robimy codziennie w branży restauracyjnej, to produkcja, a tak się składa, że moim medium jest jedzenie. Chcę, aby ten program był doświadczeniem dla ludzi. Chcę, żeby coś poczuli”

Jon i Vinny jadą do Rijadu

Jon Shook i Vinny Dotolo z Los Angeles (Son of a Gun, Jon & Vinny’s, Helen’s i Cookbook) połączyli siły ze swoimi przyjaciółmi Lucianą Giangrandi i Alexem Meyerem (chwalone Michelin Boia de i Walrus Rodeo w Miami), aby powrócić na SOBEWFF.

„Jon i ja pochodzimy z Florydy” – mówi Dotolo. „South Beach zajmuje szczególne miejsce w naszych sercach. To tam zaczęliśmy pracować dla Michelle Bernstein w 1999 roku, która jest jednym z naszych największych mentorów” Jak na ironię, było to sześć lat przed tym, jak Jon i Vinny wystąpili w krótkotrwałym programie Food Network z 2007 roku 2 Dudes Catering. Dotolo mówi, że nie planują powrotu do telewizji po tym cringe-y turn.

„To było prawdopodobnie jedno z najtrudniejszych doświadczeń w mojej karierze. Szybko nauczyliśmy się, że to nie było nasze powołanie. Jednak to, co z tego wynikło, to Animal i to był sukces, który wprowadził nas na scenę” – mówi Dotolo o ich przełomowej restauracji, która została zamknięta w 2023 roku. „Meyer pracował w kuchni Animal, a nawet próbował swoich sił w Son of a Gun. Następnie poszedł do pracy w Eleven Madison Park. Jedną z najbardziej satysfakcjonujących rzeczy dla Jona i mnie jest posiadanie ludzi, którzy są częścią naszego rodowodu i historii. Nie mógłbym być z nich bardziej dumny. Boia to niesamowita restauracja.”

Czytaj również:  Berlin: Dlaczego zaciskanie pasa przez streamerów rzuca cień na indie

Shook i Dotolo otwierają teraz piątą restaurację Jon & Vinny’s w Valley; koncentrując się na linii mrożonej pizzy Baked by Jon & Vinny’s we współpracy z Live Nation, dostępnej w wybranych lokalach; a także rozszerzając działalność Jon & Vinny’s na Rijad w Arabii Saudyjskiej w tym miesiącu po udanym pop-upie w 2022 roku.

Ekspansja w Miami wciąż w planach. „Ogłosiliśmy, że przyjeżdżamy i zabezpieczyliśmy nieruchomość, a potem nam się nie udało. Rozglądamy się”, mówi.

Na fali Michelin w Miami

Giangrandi i Meyer, dwie gwiazdy fali Michelin w Miami, nie planują ekspansji poza Bravo Supermarket Plaza w Little Haiti, gdzie znajdują się zarówno Boia de, jak i Walrus Rodeo.

„Kiedy przyjechaliśmy do Miami, chcieliśmy pomóc w rozwoju sceny gastronomicznej. Inwestujemy w kontynuowanie tej trajektorii” – mówi Giangrandi.

„Zgodziliśmy się na [drugą lokalizację] tylko dlatego, że była to okazja na naszym parkingu w centrum handlowym. Chodziliśmy tam i z powrotem między dwiema restauracjami. Inny rynek nie jest teraz w planach” – mówi Meyer.

Duet, który jest również małżeństwem i partnerami biznesowymi, z zadowoleniem przyjmuje napływ do miasta znanych szefów kuchni, takich jak Bottura i Gordon Ramsay. „Gdyby nikt nie przyjeżdżał do Miami i nikt nie wyjeżdżał z Miami, Miami nadal byłoby tam, gdzie było osiem lat temu. Teraz istnieją dwie skrajności: małe lokale prowadzone przez właścicieli i wielcy operatorzy spoza miasta. Niektórzy ludzie lubią jedno i drugie i chodzą do obu” – mówi Meyere.

Jeremy Ford wyrusza na zachód

Przełamując schemat migracji z Zachodniego Wybrzeża na Wschodnie, którego częścią są Funke, Shook i Dotolo, zwycięzca 13. sezonu Top Chef i gwiazda Michelin w Miami, Jeremy Ford ze Stubborn Seed, wkrótce podniesie swoją flagę w Resorts World w Las Vegas.

„Jest milion miejsc, w których moglibyśmy wylądować, ale nie sądzę, by gdziekolwiek poza Resorts World było to idealne miejsce” – mówi, zauważając, że obecnie skupia się na budowaniu zespołu, który przekazuje pasję i nosi w sobie „upartego bakcyla”

Kolejną rzeczą, nad którą zastanawia się Ford, jest włączenie produktów z nowo nabytej farmy do wszystkiego, co robi.

„W lipcu włożyłem w ten pomysł oszczędności mojego życia. Właśnie kupiłem ciągnik za 40 000 dolarów. To było najbardziej satysfakcjonujące doświadczenie w całym moim życiu” – mówi. „Któregoś dnia zerwałem z winorośli fasolę smoczy język, którą zasadziliśmy z córką. Nie tylko była to najlepiej smakująca fasola, jaką kiedykolwiek jadłem, ale fajnie, że moja córka była częścią tego procesu” – mówi.

Ford ma nadzieję wkrótce organizować wydarzenia, kolacje od pola do stołu i lekcje gotowania. „To będzie wyjątkowe miejsce do nauki i tworzenia” – mówi. „Przywożę dostawy trzy lub cztery dni w tygodniu do Stubborn – japońską rzepę, rzodkiewki, marchewki, piękną rukolę i kwiaty do dekoracji, pomidory Sungold. W tej chwili produkujemy wystarczająco dużo, aby całkowicie utrzymać jedną restaurację i może trochę więcej. Ale kiedy zaczniemy się tu rozwijać, zacznę sprzedawać produkty przyjaciołom w całym mieście.”

Następne duże projekty Chutatipa „Noka” Suntaranona

Chutatip „Nok” Suntaranon z filadelfijskiej restauracji Kalaya zadebiutowała na SOBEWFF po tym, jak została uznana przez Fundację Jamesa Bearda za najlepszego szefa kuchni w regionie środkowoatlantyckim w 2023 roku. Po przejściu na emeryturę po długiej karierze stewardesy (wcześniej prowadziła włoską restaurację w Bangkoku), Suntaranon stworzyła Kalaya w 2019 roku jako hobby.

Restauracja w dzielnicy Fishtown oferuje dwa rodzaje skomplikowanych pierogów, które całkowicie zachwyciły odwiedzających: kanom jeeb nok, nadziewane dorszem i rzodkiewką w kształcie ptaków oraz shaw muang, wykonane z mielonego kurczaka i tajskiego chili, zawinięte w kwiat. Mówi, że kuchnia produkuje 700 sztuk. „W Tajlandii nie można znaleźć żadnych z tych pierogów w restauracji, ponieważ jest to czasochłonne i pracochłonne. Jestem bardzo dumna z kunsztu i czasu, jaki poświęcamy naszym potrawom” Kalaya korzysta z francuskich technik gotowania, aby zrealizować złożoność kuchni południowej Tajlandii. Suntaranon lubi, gdy jej curry są kolorowe, podobnie jak jej garderoba Issey Miyake i Yayoi Kusama.

Sekret jej sukcesu: „Mój mąż wspierał moje marzenie i robiłam wszystko bez żadnych oczekiwań, ale włożyłam w to ponad 100 procent mojego serca. Nie muszę się martwić o to, czy mi się uda, czy nie. Podjąłem duże ryzyko, nie myśląc, że to ryzyko i mam swobodę bycia kreatywnym. Różnię się od innych młodych ludzi, którzy wchodzą w ten biznes, ponieważ muszą zarabiać na życie lub mieć pracę.”

Jeszcze w tym roku wyda książkę kucharską napisaną i zredagowaną przez Francisa Lama, gospodarza podcastu The Splendid Table i redaktora naczelnego Clarkson Potter, działu książek kucharskich w Penguin Random House, a także miała nienazwany film dokumentalny Netflix w przygotowaniu.

Delilah Docks w Brickell

H.wood Group’s Delilah organizuje wieczory jazzowe w środy.Dzięki uprzejmości H.wood Group

Delilah z h.wood Group, kolejny import z Los Angeles, który właśnie zamieszkał w Brickell Key w Miami, po raz pierwszy wziął udział w SOBEWFF. Wschodnia wersja restauracji West Hollywood została otwarta podczas Art Basel Miami Beach z szefem kuchni Danielem Royem na czele. Oprócz bycia strażnikiem podstawowych produktów Delilah, takich jak przetargi z kurczaka, Roy, który mieszka na południowej Florydzie od 15 lat, „pochyla się nad smakami Miami”

„Na wczesnych etapach omawiania menu, jeden z szefów kuchni wspomniał o zrobieniu kubańskiej kanapki… z kolei zrobiliśmy moją interpretację kubańskiego w kęsie, Cubano Fritters” – mówi Roy. Inne atrakcje tylko w Miami to sałatka z kraba kamiennego, chrupiące confit i prosię.

Czytaj również:  gwiazda 'Westworld' Luke Hemsworth odnosi się do "rozczarowującego" anulowania serialu HBO

W tym duchu Delilah Miami niedawno zaprezentowała Coco Loco, latynoską muzykę jazzową w każdą środę z tancerkami ubranymi w cekiny i Coco Loco Latin Band z perkusją, basem, wiolonczelą i instrumentami dętymi. Na talerzu i w szklance Hiramasa Ceviche i Cafecito Martini – latynoski spin na espresso martini – podkręcają doznania. Unikalną cechą Delilah jest taras na świeżym powietrzu i jest to jedyna restauracja w Brickell z przystanią dla łodzi – goście z Miami uwielbiają cumować na miejscu.

Chefs with Paddles

Guy i Hunter Fieri podczas turnieju Pickleball Celebrity Chef w Miami Beach Golf Club 24 lutego 2024 r.Dzięki uprzejmości South Beach Food Wine & Food Festival

Dwa doroczne wydarzenia po raz kolejny wezwały kulinarną elitę do przyjaznych zawodów, które nie mają nic wspólnego z gotowaniem. W ciągu dnia Whispering Angel połączyło siły z Tarą Bernstein i Hunterem Fieri w drugim dorocznym turnieju Pickleball Celebrity Chef w Miami Beach Golf Club 24 lutego. Wśród graczy znaleźli się Adrianne Calvo, Marcus Samuelsson, Jet Tila i Molly Yeh. Nocą w Miami Beach Edition, Jean-Georges Vongerichten był gospodarzem siódmego dorocznego Ping Pong & Pizzas. Guy Fieri, Amanda Freitag, Robert Irvine, Marc Murphy, Michelle Bernstein, Todd English, Michael Schwartz i inni zmierzyli się ze sobą w zaciętych meczach ping ponga. Guy Fieri sprawił, że na obsługę imprezy spadł deszcz napiwków w postaci banknotów o nominale 100 dolarów.

FoodieCon tworzy kliknięcia

Włączając siłę twórców treści kulinarnych w mediach społecznościowych do wszechświata festiwalu żywności, FoodieCon powrócił do SOBEWFF w drugim roku z happy hour prowadzonym przez Neila Patricka Harrisa, a następnie kolacją z Robertem Irvine, Jakiem Cohenem i Olivią Tiedemann. Program ten poprzedził całodniowe wydarzenie główne z panelami, aktywacjami marek, spotkaniami, podpisywaniem książek, degustacjami i innymi wydarzeniami z udziałem takich osobistości jak „Król Kanapek” Owen Han, Królowa Makaronu Nadia Caterina Munno, inżynier sprzętu, który stał się twórcą kulinarnym Albert Niahvinski i nowojorski twórca treści kulinarnych Fire Escape Joe Vadakkedam.

FoodieCon rozszerzył się tej jesieni na New York City Wine & Food Festival, gdzie był sponsorowany przez Instagram.

Celebs Hawk Their Booze

Na scenie alkoholi polecanych przez celebrytów, nowy Crossfire Hurricane Rum The Rolling Stones, we współpracy z Universal Music Group i Socio Ventures, pojawił się po raz pierwszy na Florydzie. Glenn Howerton i Charlie Day z serialu It’s Always Sunny in Philadelphia reprezentowali swoją nową irlandzko-amerykańską whiskey Four Walls, a Kate Upton wystąpiła z koktajlami w puszkach Vosa Spirits. Elizabeth Banks wspierała swoje wino w puszkach Archer Roose podczas przyjęcia koktajlowego i pogawędki przy basenie.

The Buzz on the Beach

1 Hotel South Beach od lat jest miejscem, w którym zatrzymują się największe talenty kulinarne i goście kochający jedzenie, gdy chcą odpocząć od wszystkiego. Świętujący prawie dekadę w Miami, 1 Hotel South Beach niedawno rozpoczął rewizję swojego programu gastronomicznego z Tala Beach, restauracją przy plaży, barem i salonem, wyposażonym w leżaki i enklawy do siedzenia z wypchanymi poduszkami do wylegiwania się pod palmami, stopami w piasku. Podczas SOBEWFF nigdy nie wiadomo, kto może się tu ukrywać. Ponadto hotelowa restauracja WATR na dachu oferuje panoramiczne widoki na ocean, ponieważ ta japońska restauracja unosi się nad miastem.

Inne festyny gastronomiczne na zachodnim wybrzeżu

Pebble Beach Wine & Food triumfalnie powraca

Tegoroczna edycja Pebble Beach Food & Wine rozpoczęła się w czwartek, 4 kwietnia, świętowaniem 25 uznanych przez Fundację Jamesa Bearda talentów kulinarnych, prowadzonych przez Nancy Silverton i prezentowanych przez HexClad, w tym finalistkę konkursu na najlepszego szefa kuchni 2024 Jenner Tomaska z chicagowskiej Esmé, finalistę konkursu na najlepszą restaurację 2022 Wesleya Avila z L.A. Angry Egret Dinette, półfinalista konkursu na najlepszego szefa kuchni 2022 roku Keith Corbin z Alta Adams w Los Angeles oraz legenda kalifornijskiego gotowania Jeremiah Tower. Półfinalistka konkursu Best Chef South 2023 Valerie Chang z Itamae w Miami wygrała głosowanie uczestników sponsorowane przez HexClad, przedstawione przez dyrektora generalnego i współzałożyciela marki naczyń kuchennych Danny’ego Winera. Jako oficjalny partner naczyń kuchennych w Pebble Beach, naczynia kuchenne, noże i fartuchy HexClad były widoczne przez cały weekend, a także z ich najnowszym ambasadorem Silvertonem, który dołącza do Gordona Ramsaya w promowaniu produktu.

Festiwal ten wyróżnia się przede wszystkim tym, że jest skierowany do koneserów win kalifornijskich i francuskich, a biorą w nim udział takie marki jak Bond, Piper-Heidsieck, Dom Pérignon, Krug, Laurent Perrier, Opus One i Promontory. W Pebble można wypić pięć crus Bond na śniadanie, podczas gdy winiarze i sommelierzy otwierają i nalewają super rzadkie roczniki. Maximilian Kast, mistrz sommelierów i dyrektor Bond w Napa Valley, oraz mistrz sommelierów Carlton McCoy, poprowadzili dogłębną degustację win Cabernet Sauvignon Bonda, które oddają wyraźny charakter miejsc, z których pochodzą. Podczas seminarium Laurent-Perrier Grand Siècle, Michelle Defeo, prezes Laurent-Perrier, poprowadziła pionową degustację numerowanych iteracji prestiżowego Grand Siècle, w tym Grand Siècle Iteration No. 26 – uznanego za Wino Roku w 2023 roku – a także poprzednich iteracji sprzed trzech dekad, w tym jeszcze niewydanej Les Réserves Iteration No. 20.

Kulinarne atrakcje weekendu obejmowały „Legacy Unveiled: A Protégé Showcase Dinner featuring Rarities from Heitz Cellar Historic Stone Cellar Library Collection” z udziałem szefów kuchni, w tym Tima Hollingswortha (L.A.’s Otium i B.J. Novak’s Chained), Aarona Bludorna i Cédrica Vongerichtena (Wayan & Ma-dé w Nowym Jorku) gotujących dania inspirowane ich mentorami z winami sparowanymi przez McCoya. Protegowany Thomasa Kellera, Hollingsworth, zaprezentował pierś z kaczki Liberty Farms z wiśniami, oliwkami i cebulą; Bludorn, który jest protegowanym Daniela Bouluda, podał ravigote z kraba dungeness z uni, awokado, pomarańczą i endywią; a Vongerichten, który jest synem Jean-Georgesa Vongerichtena, zachwycił grillowanymi kotletami jagnięcymi z groszkiem cukrowym, słodkim groszkiem jalapeno i czarną oliwą z oliwek.

W sobotni wieczór w ramach Michelin-Star Showcase zaprezentowała się meksykańska restauracja Valle z Oceanside, kierowana przez Roberto Alcocera, która jest tylko jedną z pięciu restauracji w San Diego, które zdobyły konstelację.

Pebble Beach Food & Wine powraca w dniach 10-13 kwietnia 2025 r.

Latest Posts

Nie przegap